Het speciaalbier in het Verrasdoosje van juli

Het leek ons leuk om te laten zien welke heerlijke speciaalbiertjes er in het maandelijkse Verrasdoosje zaten. Zo kun je zien wat je gemist hebt (of niet).
Wij geven onze ongezouten, persoonlijke (!) mening over het bier, notities worden vaak ten tijde van het opdrinken. Voel je vrij om hierop in te breken natuurlijk en er het jouwe van te vinden..

maand-juli-verras

1664 Blanc – Fruitige vrouwenvriend

Dit weizen-achtige witbiertje is fris en fruitig. Hij was mij persoonlijk iets te fruitig en richting een vrouwelijk biertje (zeer stigmatiserend, ik weet het dames). Desalniettemin zeer goed voor een warme dag. Maar de Fransen hebben nog wel een kleine slag in te halen wat bier betreft. Klein flesje, dus hij dronk snel weg.

Martin’s IPA – Een IPA-aanse vriend van me

Dit Antwerpse biertje is wat mij betreft een pittige, maar heerlijke IPA. Hij klinkt als een Engelse pub maar het komt gewoon bij onze Oosterburen vandaan. De naam is ontstaan omdat  John Martin sinds 1909 het bier naar Belgie haalt. Vooral in de jaren 60 en 70 was zijn Pale Ale zeer succesvol. Omdat bij dit speciaalbier gebruik wordt gemaakt van zogenaamde Dry-Hopping techniek  (hop toevoegen op lage temperatuur zonder te koken) . Ik vond hem erg fijn, maar ik hou wel van een bitter smaakje.

Wild Jo Blond – Kom maar op!

Nader onderzoek leert ons dat Jo afstamt van Joseph van den Bogaert, een van de mannen die het merk weer nieuw leven inblies na de 2e Wereldoorlog. WILD komt van het feit dat er gebrouwen wordt met een wilde hopsoort. Ik vond het een toegankelijk blond biertje, lekker fris met een mooie hoppige smaak. Lekker hoppig en een beetje zuur. Dit is voor een blond biertje  4 sterren op  Untappd

Filou – Makkelijk blondje

De brouwer zelf weet het mooi te omschrijven: Filou is een straffe blonde met karakter, een echte doordrinker. Ondeugend maar zonder kwade bedoelingen.
Ik vond het een lekkere instapper, niet bijzonder vreemd. Inderdaad een doordrinker, eentje waar je gemakkelijk nog drie van opdrinkt zonder morren. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik ten tijde van dit schrijven niet meer details herinner van het biertje (terwijl ik er 1 heb gehad).

Wilderen Goud – Een goede blonde, fijn

Het jonge en stoere etiket belooft wel wat. Het blonde biertje bevat 6.2% en is een frisse verrassing. Dit soort biertjes zijn perfect voor bij een barbecue of een andere maaltijd buiten tijdens de zomer. Dit komt ook omdat het biertje een beetje fruitig smaakt. Een mooie goud oranje kleur zorgt voor een frisse presentatie. Ik wil er op zich nog wel 1.

Steenbrugge Dubbel Bruin – Niet voor mij

Dit bier is mijn wat te zoet. Ergens proeft het naar kaneel en een klein beetje fruitig. Het moutige eraan vind ik dan nog wel lekker.
Niet mijn persoonlijke favoriet, maar ik zal hem ook niet afkraken.

Gordon Finest Scotch Highland Ale

Het bier heeft een mooie kleur, robijnachtig. Ik lees op de site van de brouwer dat de ziel van Schotland in dit biertje zit. Dat belooft wat, we gaan het meemaken.
Het eerst wat mij te binnen schiet als ik dit biertje proef  is koffie!  Gekke combinatie. Ik had hem ruiger verwacht, omdat ik het Schotse karakter voor me zag. Maar hij is buitengewoon zacht, smeuïg, misschien wel te. Het is echt een bier voor de liefhebber van deze smaken. Het is zoet en later lees ik dat het gebrande mout is wat ik proef. Weet ik ook weer dat ik daar niet altijd een voorstander van ben. Het kan ook zijn dat dit door het mooie weer van vandaag (27 graden) een waardeloze combinatie is. Dit bier moet je drinken bij -5 bij een groot vuur samen met andere Schotse vrienden, dan proeft hij waarschijnlijk wel heel erg lekker.

Gerardus Kloosterbier Blond

Goudgeel en schuimt mooi. Hier krijg ik dorst van, maar ik ben ook een blonde bierliefhebber. Ik lees dat een gedeelte van de winsten naar de bedevaartskerk gaat waar dit biertje zijn naam aan te danken heeft. Dat is mooi, want ik doe graag onbewust iets voor het goede doel. Soms als een biertje echt lekker is en je echt dorst hebt kun je het niet laten om direct 2 slokken te nemen. Dat had ik wel bij deze. Een makkelijke blonde, lekker instappen. Ik dronk hem direct uit het werk thuis op het terras. Moe maar voldaan smaakt ieder bier natuurlijk 3 punten beter. Beetje bitter door de hop, beetje zoet. Ik vind hem goed! 4.5 sterren op Untappd.

Lindemans Geuze

Over de Lindemans Geuze had ik een discussie met een vriend van me die het Verrasdoosje ook maandelijks geleverd krijgt. Hij vond het bocht, enkeltje naar de gootsteen. Eerder al had hij ook een biertje te vies gevonden, welke ook op eiken had gelegen.  Geuze bier is een lambiek, wat staat voor een streekbier uit deze regio. Hij dankt zijn naam aan de techniek dat er verschillende Lambieken (jong en oud) gecombineerd worden (het lijkt dus wel bij elkaar geraapt). De gisting gaat spontaan. Het bier is inderdaad nogal zuur, maar dat vind ik wel lekker. Die vriend van me, die houdt niet van zuur bier. het klinkt trouwens niet lekker, ook niet zoals Wikipedia het omschrijft (compostachtige zure geur). Ik wil hier nog wel eens wat meer van proeven, de fruitvarianten bijvoorbeeld!

 

Tot volgende maand!

Comments

comments