Waar werd bier vroeger gebrouwen?

Als we naar het Europa van vroeger kijken is er op een gegeven moment een duidelijke lijn zichtbaar. Een scheidslijn tussen ‘bierlanden’ en ‘wijnlanden’.

Bier is van oorsprong de oudere drank. Dat wil zeggen, dit werd eerder door mensen gebrouwen en gedronken.

Bier vindt zijn oorsprong in Mesopotamië. Dit was een gebied in het midden Oosten rond de Tigris en de Eufraat. Dit ligt ten hoogte van wat nu Syrië en Irak zijn.

Langzaam verspreid de populariteit van bier zich richting de oude Grieken en het Romeinse Rijk. Echter zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten waren de Romeinen verzot op wijn. Wijn wordt in het oude Rome gezien als de drank van de elite. Op alle plaatsen waar de Romeinen de baas waren werd wijn gedronken. Het proces van het maken van wijn werd nauwkeurig beschreven en gedocumenteerd. De Romeinen waren ook degenen die de wijn naar Frankrijk brachten. Wat we tegenwoordig kennen als hét wijnland bij uitstek.

Maar nu bier… dit werd ook wel degelijk gedronken in het Romeinse Rijk, alleen werd dit gezien als de drank van de armen. Het werd als huis tuin en keuken drank gezien. Het proces, en de mogelijkheden van bieren werden hierdoor totaal niet uitgediept. Er werd niet geëxperimenteerd en bier ontwikkelde zich amper binnen het rijk.

Bierlanden

Nu was het Romeinse Rijk enorm en van grote invloed in Europa, maar niet in alle landen. De landen waar de Romeinse invloed minder was, ontwikkelde zich een echte biercultuur. Denk hierbij aan; België, Duitsland, Nederland, Schotland, Noord-Frankrijk, Tsjechië en Slowakije. Land deze landen kun je dus de denkbeeldige bierlijn trekken.

Als we het hebben over échte bierlanden denk je al snel aan België of Duitsland. Maar als we kijken naar de hedendaagse bierproductie staat België heel laag op deze lijst. Dit heeft uiteraard meer te maken met productiemiddelen dan met kwaliteit en kennis over bier. China was jarenlang de grootste bierproducent ter wereld bijvoorbeeld. Uiteraard gaat bijna al deze productie van bier over Pils, en niet over speciaalbieren.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×