Het is tegenwoordig helemaal geen zonde meer om bier te mixen met andere dranken/ drankjes. Dit was ooit wel anders.
Op het mixen van bieren werd neer gekeken. Alleen bier dat niet lekker genoeg was zou kunnen worden gebruikt voor mixjes.
Lees meerHet is tegenwoordig helemaal geen zonde meer om bier te mixen met andere dranken/ drankjes. Dit was ooit wel anders.
Op het mixen van bieren werd neer gekeken. Alleen bier dat niet lekker genoeg was zou kunnen worden gebruikt voor mixjes.
Lees meerMisschien heb je wel een gehoord van het Deutsche Reinheitsgebot, ofwel het zuiverheidsgebod. Dit reinheidsgebod klinkt als een serie strenge regels voor authentiek vakmanschap.
Een gebod om de kwaliteit van het bier dat op traditionele manier wordt gebrouwen te waarborgen. Maar is dit ook zo?
Lees meerAls we naar het Europa van vroeger kijken is er op een gegeven moment een duidelijke lijn zichtbaar. Een scheidslijn tussen ‘bierlanden’ en ‘wijnlanden’.
Bier is van oorsprong de oudere drank. Dat wil zeggen, dit werd eerder door mensen gebrouwen en gedronken.
Lees meerSinds de populariteit in speciaalbieren in de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen is het soms lastig door de bomen het bos nog te kunnen zien.
Een manier om speciale bieren in de gaten te houden is het volgen van bierwedstrijden. Lees meer
De Tripel van Westmalle wordt wel gezien als de grondlegger van de Tripel speciaalbieren.
Hoe is deze populaire traditionele manier van brouwen ontstaan?
Lees meerDe IPA (India Pale Ale) is een van de meest populaire speciaalbieren. Maar waar vind dit bier zijn oorsprong?
Hoe is men op het idee gekomen om bieren op de IPA manier te gaan brouwen?
Lees meerHop is misschien wel het belangrijkste ingrediƫnt van bier. De hop geeft het bier zijn kenmerkende bittere smaak.
Hop zat echter niet altijd in bier. Bier is oorspronkelijk al meer dan 4000 jaar oud, en bestond ooit als het kruidenmengsel; gruut. Lees meer
Trappisten is een term die je vaak hoort als het om speciaalbier gaat. Maar waar staat deze term nou eigenlijk voor?
Trappist is bier dat door trappisten (monniken) van de orde der cisterciƫnzer wordt gebrouwen. Trappist is dus niet een soort bier, maar de term duidt de herkomst van het bier aan. Lees meer
Een gist is een eencellig micro-organisme. Dit organisme is voornamelijk bekend van het bereidingsproces van brood of bier.
De bekendste gisten zijn dan ook biergist en bakkersgist. Om te groeien hebben de gisten suiker nodig. Hier begint de toepassing voor het brouwen van bier. Lees meer
Voor de tijd van Louis Pasteur (de ontdekker van de ziektekiem) was bier maar heel beperkt houdbaar. Gelukkig heeft deze beste man goede zaken voor ons gedaan.
Hoe bier vroeger smaakte is niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk was het zuur. Er ontstonden in die tijd wel provisiebieren. Voorbeelden zijn Pale Ale, Porter, Geuze en dus ook Saison. Lees meer
Whatsapp; Doosjespeciaalbier