Trappisten

Trappisten is een term die je vaak hoort als het om speciaalbier gaat. Maar waar staat deze term nou eigenlijk voor?

Trappist is bier dat door trappisten (monniken) van de orde der cisterciënzer wordt gebrouwen. Trappist is dus niet een soort bier, maar de term duidt de herkomst van het bier aan.
Om de naam trappist te mogen dragen moet het bier voldoen aan drie voorwaarden:

  • Het bier moet gebrouwen worden binnen de muren of in de nabijheid van de abdij
  • De monniken houden toezicht op het brouwproces
  • De opbrengsten zijn om te voorzien in eigen levensonderhoud of voor het goede doel

Wat is een abdij?

Men spreekt van een abdij bij monniken- en nonnenkloosters van de eerste of tweede orde. Men spreekt dan met name over de ordes van de benedictijnen, cisterciënzer, kartuizers en de norbertijnen. Leden van de abdij worden monniken genoemd en leven volgens de regels van het klooster. Om een abdij te vormen zijn er minimaal 12 leden nodig.

De trappisten van de Koningshoeven

Koningshoeve is één van de twee abdijen in Nederland die trappist brouwen. Wereldwijd zijn er slechts 11 Trappisten. In de abdij van koningshoeve word al sinds 1882 trappist gebrouwen. De andere trappisten brouwerij van Nederland ligt in Zundert en draagt de naam ‘Abdij Maria Toevlucht’. De brouwerij bestaat nog maar sinds 2013. De trappisten brouwen hier ook maar 1 type bier terwijl er in de Koningshoeven 9 verschillende type bieren worden geproefd.

De brouwers van de Koningshoeven streven ernaar om alleen te brouwen met natuurlijke producten uit de eigen omgeving. Het water bijvoorbeeld komt uit eigen bron. Er word hier licht en blond naar sterk en donker trappistenbier gebrouwen. De smaak is vaak zacht, rond en moutig. De monniken proberen de rust die er in het klooster plaatsvind te verwerken in de smaak van het bier.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×