Wat is de functie van hop in bier?

Hop is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van bier. De hop geeft het bier zijn kenmerkende bittere smaak.

Hop zat echter niet altijd in bier. Bier is oorspronkelijk al meer dan 4000 jaar oud, en bestond ooit als het kruidenmengsel; gruut.

Het was pas rond het jaar 800 dat er in Duitsland werd geëxperimenteerd met het toevoegen van hop. Aanvankelijk was de reden hiervan dat het bier door de hop veel langer houdbaar bleef. De verandering in smaak was een welkome bijzaak die later steeds belangrijker werd.

De hopplant (hoprank)

Hop kan wel 5 tot 10 centimeter per dag groeien! Je kunt deze plant letterlijk zien groeien. Hop is dan ook de snelst groeiende klimplant op het noordelijk halfrond.
In het Latijn heet de plant Humulus Lupulus. Lupulus is afgeleid van het woord Lupus, wat wolf betekent. De plant kreeg deze naam vanwege de agressiviteit van de groei. Fascinerend is dat de plant groeit tot exact 21 juni. Op die dag staat de zon namelijk op zijn hoogste punt. Na de 21e begint de plant aan de bloei.

Overige toepassingen van hop

Hop werd nog voordat het in bier werd toegevoegd ook als kalmeringsmiddel gebruikt. De plant is dan ook verre familie van de Canabisplant. Net als bij deze plant worden over het algemeen alleen de vrouwelijke hopbellen gebruikt. De etherische oliën die in de mannelijke hopbel voorkomen hebben een negatieve invloed op de schuimcompactheid en hoeveelheid van het schuim. In Engels bier worden de mannelijke hopbellen wel gebruikt. Dit kun je dan ook zien aan het schuim (of beter het gebrek daaraan) op dit bier.

De aroma’s van hop

Zoals al eerder genoemd krijgt het bier zijn bittere smaak van de hop. Als je de hopbel opensplijt neem je een plakkerige gele substantie waar. Dit zijn de Lupuline-korrels die de bitterstof afgeven bij het koken van de wort. Nu zijn de bittere smaak en de langere houdbaarheid nog niet eens de enige eigenschappen die de hop aan het bier geeft. Hop kan ook allerlei aroma’s aan het bier toevoegen. Ondanks dus de bittere smaak van de hop de aroma’s misschien wel totaal het tegenovergestelde hiervan. Deze kunnen namelijk variëren van:

Bloemig:

  • Kruidig
  • Vers gemaaid gras
  • Lavendel

Citrusvruchten

  • Limoen
  • Grapefruit
  • Perzik

Rode vruchten

  • Braam
  • Framboos
  • Blauwe bes
  • Passievrucht

Om deze verschillende aroma’s aan het bier mee te geven is niet alleen het soort hop belangrijk. Ook het moment waarop de hop wordt toegevoegd aan het bier speelt hier een belangrijke rol. Een “hoppig” biertje kenmerkt zich dus vaak door een stevig bittere smaak in combinatie met frisse fruitige bloemige aroma’s. Een goed voorbeeld hiervan is de IPA.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×