IPA (India Pale Ale)

De IPA (India Pale Ale) is een van de meest populaire speciaalbieren. Maar waar vind dit bier zijn oorsprong?

Hoe is men op het idee gekomen om bieren op de IPA manier te gaan brouwen?

Wat typeert de IPA

Een van de belangrijkste kenmerken van de IPA is de bittere hoppige smaak. Om deze reden wordt het vandaag de dag ook wel gezien als een bier voor de wat verfijndere bierproever. De bittere smaak is namelijk wel iets waar men over het algemeen aan moet wennen. Het is een bier om te leren drinken.

Oorsprong

De IPA werd voor het eerst gebrouwen door de Engelsen in de 19e eeuw. Sinds de 17e eeuw had Engeland koloniën over de hele wereld. Sinds het begin van deze koloniale periode werden er door Engeland bieren geëxporteerd naar India, Canada Amerika Australië en Nieuw Zeeland..

De reizen die de schepen van de Oost Indië compagnie maakten konden makkelijk 5 maanden duren. Deze periode was vaak te lang voor de op dat moment gedronken bieren. Echter was de Pale Ale niet het enige bier dat deze reis kon weerstaan. In deze periode werden Porters bijvoorbeeld ook succesvol geëxporteerd naar de kolonies.

De soldaten dronken in deze tijd voornamelijk porters. De officieren en andere (vaak rijke) vooraanstaande Engelsen van de Britse Oost Indië Company dronken vaker Pale Ale’s dronken.

Men wist dat het toevoegen van extra hop, of het verdubbelen van het hopgehalte in het bier de houdbaarheid verlengde. Mede omdat het alcoholgehalte ook verhoogde daarmee. Deze ale’s waren sterk gehopt en stonden ook wel bekend al bewaarbier.

De term; India Pale Ale

Over wie de term India Pale Ale officieel bedacht zijn verschillende theorieën. Het is lastig om dit op feiten na te trekken. De pale ale van de Bow Brewery van George Hodgeson wordt vaak wel gezien als de ‘officiële’ eerste keer dat de term gebruikt werd. Wie dan ook deze term voor het eerst gebruikte, dat de pale ales die speciaal gebrouwen werden voor de lange overzeese reis naar India  ‘India Pale Ale’ gingen heten is echter wel aannemelijk.

Pas veel later werden veelal zoete aroma’s aan de IPA’s toegevoegd. De Tegenstelling van zoete aroma’s en bittere smaken bleek een bijzondere combinatie. Deze combinatie kenmerkt dan ook vaak de moderne IPA’s

Hoe een bier dat eigenlijk uit noodzaak werd geboren nu een speciaalbier is geworden.

Benieuwd geraakt naar de verschillende smaken die IPA bieren hebben te bieden? Ervaar dan nu ons Smaakdoosje ‘IPA Bieren’.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×