Westmalle Tripel

De Tripel van Westmalle wordt wel gezien als de grondlegger van de Tripel speciaalbieren.

Hoe is deze populaire traditionele manier van brouwen ontstaan?

De tripel werd voor het eerst rond 1934 gebrouwen en deze stijl van bierbrouwen wordt snel overgenomen door andere bierbrouwerijen.

Westmalle is 1 van de 11 Trappistenbrouwerijen ter wereld. Dat wil zeggen dat het bier door monniken (of onder toezicht van monniken) wordt gebrouwen. (lees hier meer over Trappisten).

De tripel dankt zijn naam aan het feit dat het 3 maal het aantal ingrediënten bevat van de Westmalle Extra. Dit recept was het speciaalbier dat de monniken zelf dronken. De monniken mochten zelf namelijk slechts één biertje op een dag drinken. Dit was dus een slinkse manier om eigenlijk stiekem 3 biertjes te kunnen drinken. Nu verdienden ze dit ook wel met alle noeste arbeid die zei dienen te verrichten op het klooster.

In 1956 werden er nog een aantal aanpassingen aan “moeder alle Tripels” gedaan, maar volgens de website van Westmalle zelf is het recept sindsdien altijd intact gebleven.

Echt authentiek speciaalbier van de abdij

Het feit dat er voor de Westmalle bieren nooit reclame wordt gemaakt geeft het bier en de brouwerij dat extra authentieke karakter. De brouwerij maakt slechts 3 speciaalbieren. De Westmalle Extra, de Westmalle Dubbel en de Westmalle Tripel. Het brouwen van de bieren moet ook altijd ondergeschikt blijven aan het klooster. De verkoop van het bier mag voorzien in het levensonderhoud van de monniken, en onderhoudt aan de abdij. Het geld dat daarna overblijft wordt geschonken aan goede doelen.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×