Saison Bier: de dorstlesser voor de landarbeiders

Voor de tijd van Louis Pasteur (de ontdekker van de ziektekiem) was bier maar heel beperkt houdbaar. Gelukkig heeft deze beste man goede zaken voor ons gedaan.

Hoe bier vroeger smaakte is niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk was het zuur. Er ontstonden in die tijd wel provisiebieren. Voorbeelden zijn Pale Ale, Porter, Geuze en dus ook Saison.
Saison werd gebrouwen om de landarbeiders hun dorst te lessen, voornamelijk in Frankrijk en Belgie. In de winter was het rustig op het land, dus brouwden ze toen bier voor de komende zomer, vaak van ingrediĆ«nten die ‘over’ waren. Het bier kon langer bewaart blijven door bijvoorbeeld meer alcohol toe te voegen. Sterk bier had in die tijd 3%. Da’s niet veel. Saison had met zijn 4-6% een aanzienlijk hoger percentage. Hop werd ook in grote hoeveelheden toegevoegd!

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×