Het verschil tussen weizen en witbier

Bier! Het staat centraal in het concept Doosje Speciaalbier. Het is één van de oudste dranken die de mens consumeert.

Voor het gewone volk was bier zelfs in de middeleeuwen de gebruikelijke drank, omdat water in de steden vaak vervuild was en bier in de bereiding gefilterd en gekookt werd.

Biersommelier Balthazar is onderdeel van het gewone volk, heeft gefilterd kraanwater thuis, maar verkiest een biertje boven kraanwater. Tegenwoordig kiest hij met name speciaalbier, zo ook witbier en weizenbier. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee?

Er zijn vele overeenkomsten tussen een witbiertje en een weizenbiertje. Zo schijnen vele mensen uit de lage landen juist in het voorjaar en in de zomer de voorkeur aan een witbier of weizen te geven boven andere bieren. Door zijn ongefilterdheid zijn beide bieren troebel, zijn ze van hoge gisting en zijn beiden tarwebieren. ‘Weizen’ betekent in het Duits zelfs ‘tarwe’, terwijl in het Oudnederlands ‘weit’ het woord voor tarwe was, het lijkt er dan ook sterk op dat witbier een verbastering is voor weitbier.

Speciaalbier pakketten

Waar zit dan het verschil?

Witbier vindt zijn oorsprong in België, weizenbier is Zuid-Duits/ Beiers en een derde type Weißbier komt uit Berlijn. De Beierse variant heeft een onderverdeling in Hefeweizen (blond ongefilterd), Kristallweizen (blond gefilterd), Dunkelweizen (bruin, ongefilterd) en Weizenbock (extra sterk, blond of donker). Het Nederlandse witbier is vaak de Belgische variant.

Naast geografische verschillen kent het ‘bijna gelijknamige’ biertje nog een aantal essentiële verschillen, waardoor beide bieren bestaansrecht als soort/type bezitten:

  1. Weizenbier wordt volgens het Reinheitsgebot* gebrouwen
  2. Bij weizenbier worden geen kruiden toegevoegd
  3. Weizenbier is minder bitter doordat er aanzienlijk minder hop wordt toegevoegd dan bij het witbier.
  4. De tarwe in weizenbier is gemout, bij witbier niet.

Vier belangrijke verschillen die maken dat witbier niet te vergelijken is met weizenbier. Bovendien heb je als bierliefhebber je handen al vol om witbieren en weizenbieren onderling te vergelijken. Geniet deze zomer van deze hemelse bieren, of ze nou wel of niet door Balthazar voorgeselecteerd zijn.

Drink je witbiertje nooit met een schijfje citroen!

Bierkenners en doortrapte liefhebbers drinken hun witbier zonder schijfje citroen. Het serveren van een schijfje citroen bij een witbiertje is ontstaan toen het Hoegaarden witbier zo populair was dat het bier te weinig tijd had om te rijpen. Het schijfje citroen deed dienst als ‘zure-smaak-toevoeging’. Dat schijfje is nu dus even niet meer nodig, hoewel je nooit weet waar de huidige speciaalbier trend naar leidt…..

Zin gekregen in een doosje Weizen of een doosje witbier? Bestel dan een Smaakdoosje. Word je liever verrast? Ga dan voor de échte ontdekkingsreis onder het Speciaalbier.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×