Speciaalbier Cocktails

Het is tegenwoordig helemaal geen zonde meer om bier te mixen met andere dranken/ drankjes. Dit was ooit wel anders.

Op het mixen van bieren werd neer gekeken. Alleen bier dat niet lekker genoeg was zou kunnen worden gebruikt voor mixjes.

In het hedendaagse speciaalbierklimaat is dit niet meer zo. Experimenteren met bieren ligt namelijk ten grondslag aan de vele soorten speciaalbieren die wij vandaag de dag kennen. Wanneer men koffie, hete pepers, knoflook of chocola gaat toevoegen aan bier, wordt het op een gegeven moment steeds lastiger om neer te kijken op bier-mix-drankjes. En waarom zou je hier ook op neerkijken? Mogelijk creëert dit juist weer hele nieuwe smaaksensaties, en dat is toch uiteindelijk het doel van speciaalbieren.

Stormy IPA

Het recept van de stormy IPA bestaat uit;

  • Een IPA naar keuze
  • Dark rum
  • Limoensap
  • Eventueel een schijfje citroen of limoen

Dit recept is een officieel beschermd merk van de Gossling brothers ltd. Zij raden dan ook aan om hun officiele ‘black seal rum’ te gebruiken voor deze hoptail. Deze drank is een op Amerikaans eikenhout (tot maximaal 5 jaar gerijpte) rum gemengd met ginger-beer. En ondanks dat dit natuurlijk iets doet met de smaak kun je de Stormy IPA ook prima met andere bruine rum mixen.
Wat betreft het bier kan deze mix gemaakt worden met een citrus IPA, een Bittere double IPA of een dry-hopped IPA.
Denk er wel om dat dit verfrissende drankje (dat wel wat weg heeft van bijvoorbeeld een Radler) wel een stukje sterker is dan Radler.

Bananen Weizen

We kennen allemaal de weizen als een verfrissend speciaalbier voor in de zomer op het terras. Het Duitse tarwebier kenmerkt zich door een vaak zachte, niet heel bittere en soms zoete smaak. Ingrediënten als kruidnagel en banaan zijn geen onbekende toevoegingen aan Weizen.

Om deze toevoeging nog eens te versterken kun je een bananenweizen maken. Je voegt (heel eenvoudig) een scheutje bananensap toe aan een Weizen naar keuze. Dit kun je zelf naar smaak beoordelen, maar gebruikelijk is ongeveer 10% bananensap en 90% bier.

Beermosa

Dit is uiteraard een variant op de mimosa. In dit recept wordt de champagne van de Mimosa vervangen met speciaalbier, in dit geval een tripel. Je vult het glas tot ongeveer twee derde met een tripel naar keuze. Je topt dit nu af met een scheut jus d’Orange en een schijfje citroen of limoen ingekeept op de rand van het glas.

Blond bier met munt en limoen

De frisse zomerse smaken van blondbier zijn waarschijnlijk geen speciaalbierdrinker onbekend. Deze bieren lenen zich an sich al uitstekend voor fruitige toevoegingen. Dus een fruitige hoptial met dit bier is geen verrassing.

Voor dit recept schenk je eerst een scheutje tequila in je glas. Vervolgens knijp je een schijfje limoen of citroen hier in uit. Ook voeg je nu de blaadjes van een takje munt toe. Bij voorkeur zorg je dat het bier gekoeld is, maar je kunt voor de frisse smaak nu ook één of twee ijsblokjes toevoegen. Als laatste vul je nu het glas met een blond biertje naar keus.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×