Speciaalbier bewaren

Om misverstanden te voorkomen maken we in dit artikel verschil tussen het bewaren van bier als het gaat over houdbaarheid, en het bewaren van bieren als het gaat over het rijpen van de bieren.

Als eerste moeten we het hebben over het verschil tussen een TGT datum en een THT datum. Een TGT (te gebruiken tot) datum verwijst naar de veiligheid van een product. Wanneer de TGT datum verstreken is kan de veiligheid van het consumeren van dit product niet meer gegarandeerd worden. Een TGT datum vind je op producten die beperkt houdbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; rauw vlees, gesneden groenten, brood, kaas en eieren.

THT datum speciaalbieren

Bieren hebben een THT datum. Dit is een tenminste houdbaar tot datum. Een THT datum wordt gegeven aan producten die lang houdbaar zijn en niet snel bederven. Bieren zijn hier een voorbeeld van, Andere producten met een THT datum zijn bijvoorbeeld; koffie, pasta’s, suiker, water, siropen. De THT datum verwijst naar de kwaliteit van het product. Het kan zijn dat producten naar verloop van tijd veranderen van kleur, smaak of structuur, maar nog steeds veilig geconsumeerd kunnen worden. Laat dit nou een uitstekend bruggetje zijn naar ‘het rijpen van bieren’. Het kan namelijk zijn dat deze verandering van geur of smaak juist wenselijk is.

Speciaalbier bewaren vuistregels:

  • In het donker
  • Koel (maar niet in de koelkast) tussen de 10 en 15°C
  • Rechtopstaand (flessen met een kroonkurk)
  • Liggend (flessen met een kurk)

Houdbaarheid Speciaalbier

Speciaalbier bewaren over een langere periode kan dus de smaak veranderen. Bij lichte bieren is dit vaak niet wenselijk, in dit geval kun je het beste afgaan op de THT datum. In andere gevallen is de smaakverandering juist positief. Bij sommige speciaalbieren kan enkele maanden rijpen al een enorm verschil maken. Vaak ondergaat het bier na een jaar een echte transformatie. Dit is eigenlijk vooral het geval bij zware speciaalbieren. Door het verhoogde alcoholpercentage hebben deze bieren een veel langere levensduur. Bieren met een alcoholpercentage van 10% of hoger hoeven (net als bij wijn) volgens de wet geen THT datum te hebben. In ieder geval geldt voor alle bieren, speciaalbieren, lichte bieren en zware bieren dat het koel en donker bewaard moet worden. Teveel blootstelling aan licht, en te hoge temperaturen kunnen de smaak namelijk wel negatief beïnvloeden. Om deze reden zit bier daarom ook vaak in een donkere fles.

Een eenvoudige vuistregel is; bieren van lage gisting zoals bijvoorbeeld een pils hebben de kortste houdbaarheid. Bieren van hogere gisting (zoals vaak bij abdijbieren het geval is) kunnen soms wel jaren bewaard worden. Ook bieren met gisting op de fles kunnen (mits goed bewaard) vaak heel lang bewaard worden.

Speciaalbier met hergisting op de fles

Als we het hebben over het rijpen van speciaalbieren, moeten we het ook gaan hebben over hergisting op de fles. Bij bieren waar hergisting op de fles plaatsvindt worden er bij het bottelen van het bier opnieuw gisten en suikers toegevoegd. De gisten en suikers zijn zeer van invloed op de smaak, en op deze manier gaat het smaakproces verder in de fles. Vaak zijn de bieren met hergisting op de fles wel al klaar om gedronken te worden. Echter kunnen deze bieren vaak nog wel lang bewaard blijven..

Speciaalbier bewaren; liggend of staand?

Bieren met een kurk moet je (net als wijn) liggend bewaren. Op deze manier voorkom je dat de kurk uitdroogt. Bieren met een kroonkurk moeten juist wel rechtop bewaard worden. Wanneer je dit namelijk niet doet kan er een te grote druk ontstaan en kan de fles barsten.

×

Whatsapp; Doosjespeciaalbier

×